Öl och Ost – En perfekt kombination

Finns det verkligen en säsong för öl? Jag njuter i alla fall av öl året runt, men kommer på mig själv vara sugen på en kall öl oftare när det är varmare väder. Denna tid på året inbjuder till lättare och mer uppfriskande drycker, men vet du att öl faktiskt är en av de dryckerna som gör sig väldigt bra med gourmet ost?

Den perfekta kombinationen – Hur du parar ihop ost och öl

Öl, precis som vin, har något gemensamt med ost. Alla dessa produkter är lantliga och skapade med traditionella metoder som går århundranden tillbaka. Vin, öl och ost talar om en speciell kultur, en plats och en tid. Kopplingen mellan öl och ost är särskilt stark eftersom djuren som mjölkas för osten åt säden som används för bryggning av öl. Det är möjligt att din näsa och din palett kan känna igen liknande smak profiler. Bortsett från den naturliga samhörigheten så är kanske det viktigaste skälet till att para ihop öl med ost på grund av kolsyran och att de friska kvaliteterna i ölen är uppfriskande för munnen och sköljer bort den tunga beläggningen av ost på tungan. Kort sagt, de smakar gott tillsammans.

Med ett så stort urval av inhemsk, importerad och hantverks öl tillgängligt så kan det kännas lika överväldigande att välja rätt öl som att välja rätt vin. Ta en titt på vår gourmet ost och öl parnings guide för våra rekommendationer nästa gång du ska välja gourmet ost och öl kväll.

Ost typ: Färsk

Färskostar är inte lagrade och ofta vita och ljusa till färgen, lena och ibland skarpa i smaken. Testa Chevré (getost), Buffalo mozzarella eller fetaost.

Vårt val: Den ljusa citrus karaktären bland vit öl (Unibroue Blanche de Chambly, Wittkerke) och veteöl (Erdinger Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier) gifter sig bra med den mjölkiga skarpheten i färska ostar.

Ost Typ: Vitmögelost

Innesluten i ett vitaktigt ätbart skal så är vitmögelostar ofta sammetslena och kletiga med en mild smak. Brie, Camembert eller Pierre-Robert gör sig utmärkt på ost tallriken.

Vårt val: Pilsner tvättar, med sin balanserade smak och sin milt bitter finish, paletten efter en krämig vitmögelost. Testa Trumer Pils eller Spaten Pils.

Ost typ: Kittost

Även kända som ”stink ostar”. Under åldringsprocessen så badas kittostar oftast i saltlake eller tvättas i vin, öl eller olika spritsorter. Det är denna process som ger osten sin tydliga aromatiska karaktär. Nästan alla kittostar har ett orange eller rödaktigt skal, ”kittet”. Varken milda eller skarpa, men kittostar har gott om smak. Ge Taleggio eller Epoisses en chans.

Vårt val: India Pale Ale (Blind Pig IPA, Stone IPA) och Belgisk Dark Strong ale (Chimay Grande Reserve, Gouden Carolus Grand Cru of the Emperer) har tillräcklig glöd för att stå upp mot styrkan i dessa ostar.

Ost typ: Lagrade hårdostar

Allt eftersom ostar åldras så hårdnar de, och smaken koncentreras. Testa vår 3-åriga Cheddar, åldrad Gouda och Piave.

Vårt val: En engelska ale (Samuel Smiths Nut Brown Ale, Newcastle Brown Ale) är ett traditionellt dryckesval till Cheddar. Den nötiga och karamelliserade smaken av åldrad Gouda och Piave passar väl med brun ale likaså.

Ost typ: Blåmögelost

De blå-gröna ådrorna är vad som ger blåmögelost sin smak. Listade från stark till starkast i skarphet är krämig Gorgonzola, nötig Stilton och saltig Roquefort.

Vårt val: Intensiva ostar som blå mögelost kan tämjas med söta och fruktiga ölsorter. För en unik delikatess, testa en öl med hallonsmak som Belgian Lambic (Lindemans Framboise) med blåmögelost som dessert.