Olika öltyper – För dig som älskar öl

För vissa är öl mänsklighetens största uppfinning. Det finns tusentals specialtillverkade öl tillgängliga över hela världen och de överträffar vin och sprit i både mängd och variation många gånger om. Med så många speciella öl och så många olika öltyper, var börjar man?

Öl kan placeras i 2 olika huvudkategorier – Lager och Ale

guide till olika öltyper

Jo, för att komma igång så är nog det bästa sättet att prata om de två olika huvudkategorierna som du kan placera all öl i. Dessa två är lager och ale, men sedan kan den också delas upp i många olika underkategorier. Den största skillnaden mellan de två är processen man använder då man brygger dem. När man gör en lager använder man jäst som fermenterar i en kall temperatur. Till skillnad då man gör ale så får jästen fermentera i varmare temperaturer. Men eftersom det också finns många underkategorier av öl inom varje typ, och de har alla mycket olika smaker, konsistenser och andra egenskaper, så ska jag förklara några av de mest populära stilarna.

Lageröl

De flesta lager har ett spektrum mellan väldigt ljusa till väldigt tunga och mörka. Pale lager är den ljusaste ölen du någonsin kommer att stöta på. De är kolsyrade för en lättare smak och är ljust guldfärgade. Smaken på ölen är väldigt lätt. Denna stil på öl är en av de mest vanligt förekommande i världen Märken såsom Coors, Bud Light och andra light öler är väldigt populära i Amerika. Och i resten av världen med för den delen.

Pilsneröl

Sedan så har vi Pilsner, den mest populära stilen av öl i nästan hela världen, särskilt i USA. Budweiser och många andra stora märken är exempel på denna öltyp. Denna typ av öl har mer smak än light varianterna av Pale lager, men är inte nödvändigtvis särskilt starka i alkohol. De har nästan samma färg som Pale lager men är lite tjockare i konsistensen.

Light lager och mörk lager

Andra öl i kategorin lager är light lager och mörk lager, då light lagern fortfarande är tyngre än Pilsnern, och i USA produceras de med en lägre kalorihalt med. Den mörka lagern är bryggd med rostat humle och kornmalt. Den har mer smak och en mycket mörkare färg, och är ett fylligt öl med en rik smak av humle och malt.

Ale öl

Den andra huvudkategorin, ale, är den äldsta sortens öl, och den har bryggts i mer än fem tusen år. Denna typ av öl har några av de rikaste och mäktigaste av smaker, och det finns många olika underkategorier av denna typ av öl med.

Brown Ale är rödaktig i färgen och något mild i smaken. Den är en av de lättaste av ale ölerna men är fortfarande mycket mastigare och rikare i smaken än lager öl. Porter är en annan ale som var väldigt populär på artonhundratalet. Och då mikrobryggerier och hemmabryggeri har blivit mer populärt på sistone så börjar denna stil på öl göra comeback igen. Utöver finns det också stout, som är liknande porterölen, men tjockare i konstisens och har den starkaste smaken av kornmalt och humle samt en väldigt mörk färg förknippat till den.

Kom på en rekommenderad ölprovning i Malmö för att provsmaka och lära dig mer om öl!