Ölbloggen

Olika öltyper – För dig som älskar öl

För vissa är öl mänsklighetens största uppfinning. Det finns tusentals specialtillverkade öl tillgängliga över hela världen och de överträffar vin och sprit i både mängd och variation många gånger om. Med så många speciella öl och så många olika öltyper, var börjar man?

Öl kan placeras i 2 olika huvudkategorier – Lager och Ale

guide till olika öltyper

Jo, för att komma igång så är nog det bästa sättet att prata om de två olika huvudkategorierna som du kan placera all öl i. Dessa två är lager och ale, men sedan kan den också delas upp i många olika underkategorier. Den största skillnaden mellan de två är processen man använder då man brygger dem. När man gör en lager använder man jäst som fermenterar i en kall temperatur. Till skillnad då man gör ale så får jästen fermentera i varmare temperaturer. Men eftersom det också finns många underkategorier av öl inom varje typ, och de har alla mycket olika smaker, konsistenser och andra egenskaper, så ska jag förklara några av de mest populära stilarna.

Lageröl

De flesta lager har ett spektrum mellan väldigt ljusa till väldigt tunga och mörka. Pale lager är den ljusaste ölen du någonsin kommer att stöta på. De är kolsyrade för en lättare smak och är ljust guldfärgade. Smaken på ölen är väldigt lätt. Denna stil på öl är en av de mest vanligt förekommande i världen Märken såsom Coors, Bud Light och andra light öler är väldigt populära i Amerika. Och i resten av världen med för den delen.

Pilsneröl

Sedan så har vi Pilsner, den mest populära stilen av öl i nästan hela världen, särskilt i USA. Budweiser och många andra stora märken är exempel på denna öltyp. Denna typ av öl har mer smak än light varianterna av Pale lager, men är inte nödvändigtvis särskilt starka i alkohol. De har nästan samma färg som Pale lager men är lite tjockare i konsistensen.

Light lager och mörk lager

Andra öl i kategorin lager är light lager och mörk lager, då light lagern fortfarande är tyngre än Pilsnern, och i USA produceras de med en lägre kalorihalt med. Den mörka lagern är bryggd med rostat humle och kornmalt. Den har mer smak och en mycket mörkare färg, och är ett fylligt öl med en rik smak av humle och malt.

Ale öl

Den andra huvudkategorin, ale, är den äldsta sortens öl, och den har bryggts i mer än fem tusen år. Denna typ av öl har några av de rikaste och mäktigaste av smaker, och det finns många olika underkategorier av denna typ av öl med.

Brown Ale är rödaktig i färgen och något mild i smaken. Den är en av de lättaste av ale ölerna men är fortfarande mycket mastigare och rikare i smaken än lager öl. Porter är en annan ale som var väldigt populär på artonhundratalet. Och då mikrobryggerier och hemmabryggeri har blivit mer populärt på sistone så börjar denna stil på öl göra comeback igen. Utöver finns det också stout, som är liknande porterölen, men tjockare i konstisens och har den starkaste smaken av kornmalt och humle samt en väldigt mörk färg förknippat till den.

Kom på en rekommenderad ölprovning i Malmö för att provsmaka och lära dig mer om öl!

Öl och Ost – En perfekt kombination

Finns det verkligen en säsong för öl? Jag njuter i alla fall av öl året runt, men kommer på mig själv vara sugen på en kall öl oftare när det är varmare väder. Denna tid på året inbjuder till lättare och mer uppfriskande drycker, men vet du att öl faktiskt är en av de dryckerna som gör sig väldigt bra med gourmet ost?

Den perfekta kombinationen – Hur du parar ihop ost och öl

Öl, precis som vin, har något gemensamt med ost. Alla dessa produkter är lantliga och skapade med traditionella metoder som går århundranden tillbaka. Vin, öl och ost talar om en speciell kultur, en plats och en tid. Kopplingen mellan öl och ost är särskilt stark eftersom djuren som mjölkas för osten åt säden som används för bryggning av öl. Det är möjligt att din näsa och din palett kan känna igen liknande smak profiler. Bortsett från den naturliga samhörigheten så är kanske det viktigaste skälet till att para ihop öl med ost på grund av kolsyran och att de friska kvaliteterna i ölen är uppfriskande för munnen och sköljer bort den tunga beläggningen av ost på tungan. Kort sagt, de smakar gott tillsammans.

Med ett så stort urval av inhemsk, importerad och hantverks öl tillgängligt så kan det kännas lika överväldigande att välja rätt öl som att välja rätt vin. Ta en titt på vår gourmet ost och öl parnings guide för våra rekommendationer nästa gång du ska välja gourmet ost och öl kväll.

Ost typ: Färsk

Färskostar är inte lagrade och ofta vita och ljusa till färgen, lena och ibland skarpa i smaken. Testa Chevré (getost), Buffalo mozzarella eller fetaost.

Vårt val: Den ljusa citrus karaktären bland vit öl (Unibroue Blanche de Chambly, Wittkerke) och veteöl (Erdinger Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier) gifter sig bra med den mjölkiga skarpheten i färska ostar.

Ost Typ: Vitmögelost

Innesluten i ett vitaktigt ätbart skal så är vitmögelostar ofta sammetslena och kletiga med en mild smak. Brie, Camembert eller Pierre-Robert gör sig utmärkt på ost tallriken.

Vårt val: Pilsner tvättar, med sin balanserade smak och sin milt bitter finish, paletten efter en krämig vitmögelost. Testa Trumer Pils eller Spaten Pils.

Ost typ: Kittost

Även kända som ”stink ostar”. Under åldringsprocessen så badas kittostar oftast i saltlake eller tvättas i vin, öl eller olika spritsorter. Det är denna process som ger osten sin tydliga aromatiska karaktär. Nästan alla kittostar har ett orange eller rödaktigt skal, ”kittet”. Varken milda eller skarpa, men kittostar har gott om smak. Ge Taleggio eller Epoisses en chans.

Vårt val: India Pale Ale (Blind Pig IPA, Stone IPA) och Belgisk Dark Strong ale (Chimay Grande Reserve, Gouden Carolus Grand Cru of the Emperer) har tillräcklig glöd för att stå upp mot styrkan i dessa ostar.

Ost typ: Lagrade hårdostar

Allt eftersom ostar åldras så hårdnar de, och smaken koncentreras. Testa vår 3-åriga Cheddar, åldrad Gouda och Piave.

Vårt val: En engelska ale (Samuel Smiths Nut Brown Ale, Newcastle Brown Ale) är ett traditionellt dryckesval till Cheddar. Den nötiga och karamelliserade smaken av åldrad Gouda och Piave passar väl med brun ale likaså.

Ost typ: Blåmögelost

De blå-gröna ådrorna är vad som ger blåmögelost sin smak. Listade från stark till starkast i skarphet är krämig Gorgonzola, nötig Stilton och saltig Roquefort.

Vårt val: Intensiva ostar som blå mögelost kan tämjas med söta och fruktiga ölsorter. För en unik delikatess, testa en öl med hallonsmak som Belgian Lambic (Lindemans Framboise) med blåmögelost som dessert.

Ölprovning

Välkommen till en Ölprovning i Malmö!

En ölprovning i Malmö erbjuder dig chansen att ta del av en av våra trevliga och lärorika ölprovningar i stämningsfulla lokaler belägna i centrala Malmö. Ta del av en fantastisk resa in i ölens värld, ensam eller ihop med goda vänner, och hela tiden ledd av en av våra professionella provningsledare.

Du kommer att få smaka på ett antal olika ölsorter samt få reda på en mängd spännande kuriosa och fakta kring provsorterna och din provningsledare kommer att svara på alla frågor och funderingar du har kring öl.

En ölprovning i Malmö blir en upplevelse du sent kommer att glömma och särskilt om det sker i goda vänner lag. Du får prova ett stort antal öl från hela världen och du får upptäcka nya smaker och dofter samt lära dig om historik och framställningsprocesser. Vi belyser och tittar på  skillnader i olika sorters smak, framställning och ursprung. Vem vet, du kanske hittar ditt nya favoritöl på provningen.

Vi går även igenom vilka ölsorter som passar till olika tilltugg och maträtter och till exempel varför vissa ölsorter bör serveras med ölkrona. Vill du vara med om en fantastisk ölprovning hos oss? Ta då chansen att boka din plats redan idag.

Boka ölprovning

Vill du boka en provning hos Ölprovning Malmö? Har du några frågor? Vill du ha en kostnadsfri offert för ditt företag? Då är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst via formuläret eller via mail.

Datum för Ölprovning

November
Torsdag 3 nov kl. 18.00
Lördag 5 nov kl. 15.00 – Fullbokad
Lördag 12 nov kl. 16.00 – Fullbokad
Onsdag 30 nov kl. 18.00

December
Fredag 2 dec kl. 18.00
Torsdag 8 dec kl. 18.00
Lördag 17 dec kl. 16.00

Januari
Lördag 14 jan kl. 16.00
Torsdag 26 jan kl 18.00

Februari

Lördag 4 feb kl. 16.00

I en ölprovning hos oss ingår:
* Provning av fyra sorters öl
* Tilltugg till de olika ölsorterna som visar hur öl kan kombineras med mat
* Ölskola
* Tävling där vinnaren får två stiliga ölglas

Ost & Ölpronving
Onsdag 4 februari kl. 16.00

Då vi ofta har provningar kan vi ha svårt att svara i telefonen. Därför ber vi er att i första hand skicka ett mail info@sverigeevent.se med er förfrågan.

Vi har telefontid från 08:00 – 17:00.
Vi svarar på ditt e-mail inom 24 timmar.

Boka en underhållande ölprovning i Malmö redan idag!

Ölprovningar

Vad är det som ger ölet dess karaktäristiska smak? Vad är det som gör att det finns sånna skillnader. Vissa ölsorter är beska och andra är fruktiga. Vilka öl bör drickas med skumkrona? Alla dessa frågor och många andra är sånt som våra provningsledare besvarar under ölprovningens gång.

Under provningen kommer du dessutom att få lära dig om vilka öl som passar till olika maträtter och vi analyserar tillsammans de olika ölsorternas karaktär.

Vi kan även hålla slutna provningar för företag. Vi kan då komma till era lokaler och hålla provningen hos er men det går även bra att ha provningen hos oss om så önskas. Önskar du en sluten provning så fixar vi det. Kontakta oss för mer information om priser på slutna provningar.

Regler och bokningsavtal

En ombokning av en bokad tid måste ske senast 7 dagar innan aktuellt provningstillfälle, så vi har möjlighet att erbjuda platserna till andra kunder.

Biljetter och presentkort kan en lösas in mot kontanter. Vi reserverar oss för eventuella prisjusteringar.

Våra alkoholprovningar kräver att du är minst 18 år.