Ölbloggen

Allt du behöver veta om ölfat

Att servera öl direkt från ett fat är inte bara en traditionell och autentisk metod, utan det ger också en exklusiv och rik smakupplevelse. För att kunna njuta av denna upplevelse behöver du förstå vilka olika typer av öl fat som finns tillgängliga och hur du väljer rätt.

Ölfatstyper

1. Traditionella fat

Dessa fat är tillverkade av rostat ekträ och är vanligtvis de mest populära för att servera öl på pubar och restauranger. De kommer i olika storlekar, från 5 liter upp till 50 liter, och har en unik smakkaraktär på grund av det porösa träet som ger ölen ett viss rostad smakprofil.

2. Kolsyreinjicerade fat

Dessa fat är idealiska för fester och evenemang där du vill ha kallt och kolsyrat öl utan att behöva använda en extern koldioxidkloss. De har en inbyggd kolsyreinjektionsmekanism som löser upp koldioxidgas i ölen, vilket ger den en frisk smak och en hög kolsyrehalt.

3. Engångsfat

Engångsfat är perfekta för fester och tillfälliga evenemang där det inte är praktiskt att använda och underhålla traditionella fat. Dessa fat tillverkas vanligtvis av hållbar plast och finns i olika storlekar. De är enkla att använda och eliminera behovet av att rengöra och lagra ett tungt och stort fat.

Val av rätt fat

1. Öltyp

Ölens typ och stil har stor betydelse när det gäller vilket fat du ska välja. Vissa öltyper, som ale och stout, har en bättre smak och karaktär när de serveras på traditionella fat. Kolsyreinjicerade fat passar bäst för lager och andra typer av öl som är bättre vid kyld och kolsyrad temperatur.

2. Antal gäster

Om du planerar en fest eller ett evenemang behöver du ta hänsyn till antalet gäster när du väljer fatstorlek. För mindre sammankomster kan engångsfat vara ett prisvärt och bekvämt alternativ, medan traditionella fat är mer lämpliga för större fester och publikationer.

3. Serveringsort

Om du ska servera öl på en pub eller restaurang är det viktigt att överväga vilken typ av fat som bäst passar din verksamhet. Traditionella fat ger en autentisk och premiumupplevelse, medan kolsyreinjicerade fat är mer praktiska för snabb service. Engångsfat är ideala för tillfälliga evenemang som konserter eller festivaler.

Summering

Att välja rätt öl fat är viktigt för att kunna uppleva en autentisk och rik smakupplevelse. Genom att förstå olika typer av fat och hur de påverkar ölens smak och karaktär kan du servera ditt öl med stolthet och kunskap. Ta hänsyn till öltyp, antalet gäster och serveringsort när du väljer fatstorlek och typ och njut av en lagom kyld och förfriskande öl till nästa tillställning!

Hur man serverar öl direkt från fat

1. Förbered fatet ordentligt

Innan du kan servera öl från fatet måste du förbereda det ordentligt för att få bästa möjliga smak. Först och främst bör du rengöra fatet noggrant för att undvika mikroorganismer och oönskad smakpåverkan. Se till att använda rengöring lyft speciellt utformad för ölfat och skölj det näoga innan du tappar ölen. Det är också rekommenderat att sterilisera alla verktyg som kommer i kontakt med fatet för att undvika korskontaminering.

2. Kyla fatet korrekt

För att servera en kall öl från fat behöver du se till att fatet är tillräckligt kyld. Placera fatet i ett kylskåp eller använd en fatkylar för att säkerställa att temperaturen ligger mellan 6°C och 8°C. Detta ger dig en optimal smakupplevelse och ser till att ölen behåller sin friskhet.

3. Använd rätt tapputrustning

När det kommer till att tappa öl från fat, är det väsentligt att använda rätt tapputrustning för att få en bra och stabil fläkt. Vanligtvis kräver traditionella fat att du använder en kran med en spak som ska tappas. Kolsyreinjicerade fat brukar ha en integrerad tappmekanism som löser upp koldioxidgasen och spillar ölen i glaset. Du måste förstå hur man använder dessa utrustning för att undvika spill och förluster.

4. Använd rätt glas för öltypen

Valet av rätt glas för ölens typ bidrar till en optimal smakupplevelse. För lager eller ljusa ales, använd ett tulpanformat glas som möjliggör bildandet av ett härligt skum. För stout är det bättre att använda ett dartformat glas som kan betona den rika karaktären och doften av rostad säd. Välja rätt glas kommer att hjälpa till att få ut det bästa av ölen.

5. Låt ölen vila i fatet innan servering

Något som många inte vet är att öl kan möjligtvis utvecklas smakmässigt under tiden den lagras i fatet. Att låta ölen vila i fatet några dagar innan den serveras kan faktiskt förbättra smaken och ge den en rundare smak. Först och främst bör du fråga leverantören för råd om hur länge öl bör lagras i fatet för optimal smak.

Summering

Servera öl direkt från fat är en utmärkt möjlighet att uppleva en autentisk och rik smakupplevelse. Genom att följa dessa enkla tips kan du njuta av en perfekt kyld och välsmakande öl. Håll fatet rengjort, tappa ölen med rätt utrustning, använd rätt glas och låt ölen vila i fatet för bästa resultat.

Prost och njut av ditt öläventyr!

Olika öltyper – För dig som älskar öl

För vissa är öl mänsklighetens största uppfinning. Det finns tusentals specialtillverkade öl tillgängliga över hela världen och de överträffar vin och sprit i både mängd och variation många gånger om. Med så många speciella öl och så många olika öltyper, var börjar man?

Öl kan placeras i 2 olika huvudkategorier – Lager och Ale

guide till olika öltyper

Jo, för att komma igång så är nog det bästa sättet att prata om de två olika huvudkategorierna som du kan placera all öl i. Dessa två är lager och ale, men sedan kan den också delas upp i många olika underkategorier. Den största skillnaden mellan de två är processen man använder då man brygger dem. När man gör en lager använder man jäst som fermenterar i en kall temperatur. Till skillnad då man gör ale så får jästen fermentera i varmare temperaturer. Men eftersom det också finns många underkategorier av öl inom varje typ, och de har alla mycket olika smaker, konsistenser och andra egenskaper, så ska jag förklara några av de mest populära stilarna.

Lageröl

De flesta lager har ett spektrum mellan väldigt ljusa till väldigt tunga och mörka. Pale lager är den ljusaste ölen du någonsin kommer att stöta på. De är kolsyrade för en lättare smak och är ljust guldfärgade. Smaken på ölen är väldigt lätt. Denna stil på öl är en av de mest vanligt förekommande i världen Märken såsom Coors, Bud Light och andra light öler är väldigt populära i Amerika. Och i resten av världen med för den delen.

Pilsneröl

Sedan så har vi Pilsner, den mest populära stilen av öl i nästan hela världen, särskilt i USA. Budweiser och många andra stora märken är exempel på denna öltyp. Denna typ av öl har mer smak än light varianterna av Pale lager, men är inte nödvändigtvis särskilt starka i alkohol. De har nästan samma färg som Pale lager men är lite tjockare i konsistensen.

Light lager och mörk lager

Andra öl i kategorin lager är light lager och mörk lager, då light lagern fortfarande är tyngre än Pilsnern, och i USA produceras de med en lägre kalorihalt med. Den mörka lagern är bryggd med rostat humle och kornmalt. Den har mer smak och en mycket mörkare färg, och är ett fylligt öl med en rik smak av humle och malt.

Ale öl

Den andra huvudkategorin, ale, är den äldsta sortens öl, och den har bryggts i mer än fem tusen år. Denna typ av öl har några av de rikaste och mäktigaste av smaker, och det finns många olika underkategorier av denna typ av öl med.

Brown Ale är rödaktig i färgen och något mild i smaken. Den är en av de lättaste av ale ölerna men är fortfarande mycket mastigare och rikare i smaken än lager öl. Porter är en annan ale som var väldigt populär på artonhundratalet. Och då mikrobryggerier och hemmabryggeri har blivit mer populärt på sistone så börjar denna stil på öl göra comeback igen. Utöver finns det också stout, som är liknande porterölen, men tjockare i konstisens och har den starkaste smaken av kornmalt och humle samt en väldigt mörk färg förknippat till den.

Kom på en rekommenderad ölprovning i Malmö för att provsmaka och lära dig mer om öl!

Öl och Ost – En perfekt kombination

Finns det verkligen en säsong för öl? Jag njuter i alla fall av öl året runt, men kommer på mig själv vara sugen på en kall öl oftare när det är varmare väder. Denna tid på året inbjuder till lättare och mer uppfriskande drycker, men vet du att öl faktiskt är en av de dryckerna som gör sig väldigt bra med gourmet ost?

Den perfekta kombinationen – Hur du parar ihop ost och öl

Öl, precis som vin, har något gemensamt med ost. Alla dessa produkter är lantliga och skapade med traditionella metoder som går århundranden tillbaka. Vin, öl och ost talar om en speciell kultur, en plats och en tid. Kopplingen mellan öl och ost är särskilt stark eftersom djuren som mjölkas för osten åt säden som används för bryggning av öl. Det är möjligt att din näsa och din palett kan känna igen liknande smak profiler. Bortsett från den naturliga samhörigheten så är kanske det viktigaste skälet till att para ihop öl med ost på grund av kolsyran och att de friska kvaliteterna i ölen är uppfriskande för munnen och sköljer bort den tunga beläggningen av ost på tungan. Kort sagt, de smakar gott tillsammans.

Med ett så stort urval av inhemsk, importerad och hantverks öl tillgängligt så kan det kännas lika överväldigande att välja rätt öl som att välja rätt vin. Ta en titt på vår gourmet ost och öl parnings guide för våra rekommendationer nästa gång du ska välja gourmet ost och öl kväll.

Ost typ: Färsk

Färskostar är inte lagrade och ofta vita och ljusa till färgen, lena och ibland skarpa i smaken. Testa Chevré (getost), Buffalo mozzarella eller fetaost.

Vårt val: Den ljusa citrus karaktären bland vit öl (Unibroue Blanche de Chambly, Wittkerke) och veteöl (Erdinger Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier) gifter sig bra med den mjölkiga skarpheten i färska ostar.

Ost Typ: Vitmögelost

Innesluten i ett vitaktigt ätbart skal så är vitmögelostar ofta sammetslena och kletiga med en mild smak. Brie, Camembert eller Pierre-Robert gör sig utmärkt på ost tallriken.

Vårt val: Pilsner tvättar, med sin balanserade smak och sin milt bitter finish, paletten efter en krämig vitmögelost. Testa Trumer Pils eller Spaten Pils.

Ost typ: Kittost

Även kända som ”stink ostar”. Under åldringsprocessen så badas kittostar oftast i saltlake eller tvättas i vin, öl eller olika spritsorter. Det är denna process som ger osten sin tydliga aromatiska karaktär. Nästan alla kittostar har ett orange eller rödaktigt skal, ”kittet”. Varken milda eller skarpa, men kittostar har gott om smak. Ge Taleggio eller Epoisses en chans.

Vårt val: India Pale Ale (Blind Pig IPA, Stone IPA) och Belgisk Dark Strong ale (Chimay Grande Reserve, Gouden Carolus Grand Cru of the Emperer) har tillräcklig glöd för att stå upp mot styrkan i dessa ostar.

Ost typ: Lagrade hårdostar

Allt eftersom ostar åldras så hårdnar de, och smaken koncentreras. Testa vår 3-åriga Cheddar, åldrad Gouda och Piave.

Vårt val: En engelska ale (Samuel Smiths Nut Brown Ale, Newcastle Brown Ale) är ett traditionellt dryckesval till Cheddar. Den nötiga och karamelliserade smaken av åldrad Gouda och Piave passar väl med brun ale likaså.

Ost typ: Blåmögelost

De blå-gröna ådrorna är vad som ger blåmögelost sin smak. Listade från stark till starkast i skarphet är krämig Gorgonzola, nötig Stilton och saltig Roquefort.

Vårt val: Intensiva ostar som blå mögelost kan tämjas med söta och fruktiga ölsorter. För en unik delikatess, testa en öl med hallonsmak som Belgian Lambic (Lindemans Framboise) med blåmögelost som dessert.

Ölprovning

Välkommen till en Ölprovning i Malmö!

En ölprovning i Malmö erbjuder dig chansen att ta del av en av våra trevliga och lärorika ölprovningar i stämningsfulla lokaler belägna i centrala Malmö. Ta del av en fantastisk resa in i ölens värld, ensam eller ihop med goda vänner, och hela tiden ledd av en av våra professionella provningsledare.

Du kommer att få smaka på ett antal olika ölsorter samt få reda på en mängd spännande kuriosa och fakta kring provsorterna och din provningsledare kommer att svara på alla frågor och funderingar du har kring öl.

En ölprovning i Malmö blir en upplevelse du sent kommer att glömma och särskilt om det sker i goda vänner lag. Du får prova ett stort antal öl från hela världen och du får upptäcka nya smaker och dofter samt lära dig om historik och framställningsprocesser. Vi belyser och tittar på  skillnader i olika sorters smak, framställning och ursprung. Vem vet, du kanske hittar ditt nya favoritöl på provningen.

Vi går även igenom vilka ölsorter som passar till olika tilltugg och maträtter och till exempel varför vissa ölsorter bör serveras med ölkrona. Vill du vara med om en fantastisk ölprovning hos oss? Ta då chansen att boka din plats redan idag.

Boka ölprovning

Vill du boka en provning hos Ölprovning Malmö? Har du några frågor? Vill du ha en kostnadsfri offert för ditt företag? Då är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst via formuläret eller via mail.

Datum för Ölprovning

November
Torsdag 3 nov kl. 18.00
Lördag 5 nov kl. 15.00 – Fullbokad
Lördag 12 nov kl. 16.00 – Fullbokad
Onsdag 30 nov kl. 18.00

December
Fredag 2 dec kl. 18.00
Torsdag 8 dec kl. 18.00
Lördag 17 dec kl. 16.00

Januari
Lördag 14 jan kl. 16.00
Torsdag 26 jan kl 18.00

Februari

Lördag 4 feb kl. 16.00

I en ölprovning hos oss ingår:
* Provning av fyra sorters öl
* Tilltugg till de olika ölsorterna som visar hur öl kan kombineras med mat
* Ölskola
* Tävling där vinnaren får två stiliga ölglas

Ost & Ölpronving
Onsdag 4 februari kl. 16.00

Då vi ofta har provningar kan vi ha svårt att svara i telefonen. Därför ber vi er att i första hand skicka ett mail info@sverigeevent.se med er förfrågan.

Vi har telefontid från 08:00 – 17:00.
Vi svarar på ditt e-mail inom 24 timmar.

Boka en underhållande ölprovning i Malmö redan idag!

Ölprovningar

Vad är det som ger ölet dess karaktäristiska smak? Vad är det som gör att det finns sånna skillnader. Vissa ölsorter är beska och andra är fruktiga. Vilka öl bör drickas med skumkrona? Alla dessa frågor och många andra är sånt som våra provningsledare besvarar under ölprovningens gång.

Under provningen kommer du dessutom att få lära dig om vilka öl som passar till olika maträtter och vi analyserar tillsammans de olika ölsorternas karaktär.

Vi kan även hålla slutna provningar för företag. Vi kan då komma till era lokaler och hålla provningen hos er men det går även bra att ha provningen hos oss om så önskas. Önskar du en sluten provning så fixar vi det. Kontakta oss för mer information om priser på slutna provningar.

Regler och bokningsavtal

En ombokning av en bokad tid måste ske senast 7 dagar innan aktuellt provningstillfälle, så vi har möjlighet att erbjuda platserna till andra kunder.

Biljetter och presentkort kan en lösas in mot kontanter. Vi reserverar oss för eventuella prisjusteringar.

Våra alkoholprovningar kräver att du är minst 18 år.